søndag 27. juni 2010

Var ballen inne?

Noen husker muligens at Norge for noen år siden spilte kvallikkamper mot Aserbadsjan. Det de færreste nok fikk med seg var navnet på nasjonalstadionet i Aserbadsjan: Tofik Bakhramov stadion. Dette stadionet er oppkalt etter Aserbadsjan sin største fotballpersonlighet, men han var ikke fotballspiller, han var linjedommer.

Det var den godeste Tofik som godkjente tidenes mest kontroversielle scoring. Det var i VM-finalen i 1966, Geoff Hurst smalt ballen i tverrleggeren, så dalte ballen ned, men var den inne? Med dagens teknologi er det fremdeles ingen som med sikkerhet kan si om ballen var inne eller ikke, hvordan kune Tofik være så sikker i sin sak?

Svaret kom når Tofik Bakhramov lå på dødsleiet, da ble han spurt:"hvordan kunne du være så sikker i din sak?" Tofik svarte med et eneste ord:"Stalingrad." Tofik Bakhramov var gammel soldat og godkjente scoringen som en hyllest til innbyggerene i byen og de sovjetiske soldatene sin kamp mot Tyskland i 1941-42.

Lite visste de tyske soldatene som kjempet i Stalingrad at denne kampen senere skulle frata dem VM tittelen i fotball på selveste Wembley stadium.

Hvorfor skriver jeg dette i dag?

Tyskland har fått sin revansj og Englands utlikning mot Tyskland i VM, men dommeren godkjente den ikke. Mens vi venter på videodømming, som sikkert kommer til neste VM, kan vi sende Tofik Bakhramov en vennlig tanke og gi ham litt av den æren han fortjener for England sin legendariske VM-seier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar