onsdag 7. juli 2010

RINGO

Den 7.juli 1940 var en stor dag for alle musikkelskere. Samtidig som britene snakket om "The phony war" sommeren 1940, ble en av tidenes mest kjente musikere og spøkefugler, Richard Starkey født i Liverpool.

Han var født inn i en engelsk arbeiderklassefamilie. Som barn var han alltid syk og var omtrent alergisk mot alt. Det han husker selv fra krigen var at han lå på sykehus og at familien alltid hadde sukker, faren var baker.

På 50 tallet ble Richard, som alle andre ungdommer, helt hekta på den nye musikken, Rock and Roll. Elvis, Chuck Berry, Little Richard og Buddy Holly var blant de store idolene. Richard ville spille selv og ble med i Liverpools mest populære band, Rory Storm & the Hurricanes under artistnavnet Ringo Starr. Snart var Ringo en ettertraktet trommis i Liverpool og flere band forsøkte å rekruttere han. De som lyktes var nystartede The Beatles. John Lennon sa en gang om Ringo:" He was an adult and drove a Zephyr Zodiac, probably stolen somewhere."

På Beatles sine plater skulle Ringo synge en sang. De mest kjente er Boys, "I wanna be your man" og "honey Dont´t." Allerede på det andre albumet fikk Ringo spørsmål om ikke han skrev sanger:" jo, jeg holder på med en som heter "Don´t pass me by." Sangen dukket opp tre år senere på "The White album" og var den første sangen Ringo komponerte. Selvom han ikke skrev mange sanger er han opphavet for flere av sangtitlene som, "Eight days a week" "Its been a hard days night." Han fikk også gode kritikker for sin rolle i filmen "A hard days night," han skulle vandre langs en kanal og se deprimert ut, det var ikke noe problem for Ringo, han kom rett fra nattklubb og var bakfull. I filmen "yellow submarine" serverer Ringo følgende filosofiske gullkorn:" Liverpool can be a lonely place on a saturday night, and it´s still only thursday morning."

Sommeren 1968 lånte Ringo lystyachten til Peter Sellers. Her ble han servert blekksprut, noe han var meget skeptisk til. Det hele endte med at kapteinen måtte fortelle en historie om hvordan blekkspruter lager en liten hage på havbunnen for å få Ringo til å spise, han ble inspirert og skrev da den magiske "Octopus´s garden."

Når Beatles etterhvert ga seg var Ringo den første av medlemene i gruppen som fikk en nummer 1 hit, på begge sidene av Atlanteren med sangen: "It don´t come easy." På denne tiden når alle i Beatles kranglet med alle, fikk Ringo likevel hjelp av alle de tidligere medlemene av bandet på sitt første soloalbum,noe som sier mye om Ringo som person. Han skrev blant annet den nydelige balladen"Photograph" med George Harrisson,

Han samarbeidet med de fleste, men hans beste kammerat var trommis i The Who, Keith Moon. Ringo hjalp ham på hans soloalbum, "Two sides of the Moon." Hans monologer med Keith innimellom sangene er fantastiske eksempler på britisk humor.

Ringo har alltid vært en glad gutt og det førte ham også opp i mye problemer, blant annet med alkohol. I dag er Ringo tørralgt alkoholiker. Samtidig som han hadde store problemer med alkoholen fikk Ringo rollen som fortellerstemmen i barnetvserien Thomas toget. En rolle han gjorde med glans. Det er en hel generasjon britiske ungdommer som utbrøt:" Næh, kan han spille trommer også?"

Han reiser fremdeles rundt på turneer med Ringo Starr and his all star band. Besetningen i bandet skifter på hver turne, men har inneholdt navn som: Jack Bruce, Robert Fripp osv.

Ringo er i dag en høyt respektert musiker og person og det er bare å gratulere med 70 årsdagen og håpe at det blir minst 70 år til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar