lørdag 12. juni 2010

Hermetikk

De siste 3 årene har jeg jobbet ved Norsk Hermetikkmuseum i Stavanger. Jeg synes derfor at det er naturlig å skrive litt om denne industrien som totalt dominerte i Stavanger første halvdel av 1900-tallet.

Hermetikkindustrien begynner med franskmannen Nicolas Appert som oppfant en metode for å lagre mat. Han vant en konkurranse utlyst av Napoleon som skulle sikre de franske troppene god mat på slagmarken. Hans metode gikk ut på at man lagret mat på glass og kokte glasset for å øke holdbarheten. Senere oppfant hans sønn Raymond C. Appert opp autoklaven, en trykkoker som steriliserer hermetikken.

Den første hermetikkfabrikken i Norge ble startet av Chr. August Thorne i Drammen i 1841. Han hermetiserte det meste av matvarer, fisk, kjøtt, grønnsaker og bær. Det viktigste produktet var suppe med oksekjøtt. Disse var populære på seilskuter i en tid da man brukte ca. 140 døgn fra Norge til Australia. Leser man beretninger fra seilskutetiden er det lett å forstå at produktet ble populært. I tillegg til seilskutene kjøpte hæren store mengder med oksesuppe av Thorne og fra landets 2. hermetikkfabrikk i Mandal.

Den første fabrikken som starter i Stavanger var Stavanger Preserving CO. De åpner fabrikk der Straen senteret ligger i dag i 1873. Deres forretningside var å forsyne Stavanger sine seilskuter med god mat på sine reiser.

Bak foretaket sto flere av byens ledende menn som Lars Berentsen og kjøpmann Groom. Som daglig leder ansatte de Kaptein Mejlænder. Han var en tidligere sjøkaptein som visste hvor viktig det var med god mat på lange turer og han var kreativ og hadde kontakter over hele verden.

Mer om hvordan han revolusjonerte industrien kommer i neste blogg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar