onsdag 9. juni 2010

Klosterlivets Gleder

I dag skal jeg gå i kloster. De siste 4 årene har jeg vært munk på deltid. Det er ganske imponerende av en ateist.
Dette kommer av at jeg en gang i blant jobber på Utstein Kloster, Norges eneste bevarte middelalderkloster.

Det er noe spesielt med å dra ut til klosteret. Det ligger for seg selv ut mot havet omgitt av vann og grønne marker. Når man går rundt kan man nesten kjenne historien rundt seg. Ifølge Snorre hadde Harald Hårfagre en av sine kongsgårder her, skalden Torbjørn Hornsklove hevder at Kong Harald dro ut hit etter slaget i Hafrsfjord.

Mye tyder på at Kong Magnus Lagabøte begynte på de bygningene som står der ute i dag. Senere sies det at han ga bort kongsgården med eiendommer til Augustiner munkene. Dette var en spesiell orden. Augustinerene var høyt utdannet før de gikk inn i klosteret, var velstående og hadde store kunnskaper om medisin osv.

Etter reformasjonen ble bygningene brukt som gårdsbygninger. Den viktigste av gårdsherrene var muligens opplysningstidens Christoffer Garman. Han var full av initiativ og drev med mye, men sauen og ull var det so stod ham nærmest. Han var populær blant bønder i distriktet og det hevdes at det var Christoffer som hindret Strilopprøret i å spre seg til Rogaland.

I 1965 åpnet klosteret dørene for publikum, etter en lang og omfattende restaurering. Museet er godt besøkt og man kan oppleve både middelalderens ro og herregård fra 1750 tallet.

For besøk, sjekk: www.utstein-kloster.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar