mandag 19. juli 2010

John Braadland

I dag holder Norsk Hermetikkmuseum til i de gamle lokalene til Venus Packing CO. i Øvre Starandgate 88. Venus Packing tilhørte John Braadland LTD.

John Braadland er muligens en av de mest interessante personene i Stavanger sin hermetikkhistorie. Han ble født i 1871 og etter middelskoleeksamen reiste han til USA og jobbet som farmer. Senere tok han handelsskoleeksamen ved Kristiania handelsgymnas og kurs ved den biologiske forsøksstasjon i Bergen. Dette var en av to skoler i Norge som underviste i hermetisering av mat. Den andre skolen lå i Bodø, men ble lagt ned etter at læreren i en time sa: "Jeg tror så visst at fisken kan ha like stor glede av forplantningsakten som oss mennesker."

John Braadland var med andre ord en av meget få av pionerene innen hermetikken som faktisk hadde en utdanning innen faget. Sin første hermetikkfabrikk startet han den 24.21896 på Skagen. Denne bygningen står enda og inneholder i dag City Brasserie, det er et gammelt sjøhus, men er lett å kjenne igjen på murbygningen som er bygget opp på siden, det var her Braadland innredet selve røykeriet. På Skagen hadde Braadland cirka 30 ansatte, hvorav 4 var loddere. Men John Braadland hadde større planer enn å drive hermetikkfabrikk i et gammelt sjøhus. Driften av fabrikken gikk bra og i 1900 kunne John Braadland åpne dørene i nordens største hermetikkfanrikk på strandkaien. Også denne bygningen står enda. Det er den største av de to røde murbygningene på Strandkaien.

Dette var en fabrikk etter Braadlands egne ideer. Han reiste mye i Europa og USA. Braadland var en av maskinpionerene innen industrien. Når hans nye fabrikk ble innredet var forsikringssummen 120 000 kroner, av dette var cirka 75 000 maskinforsikring, i en tid da arbeidet i fabrikkene foregikk manuelt.

John Braadland satset på kvalitet på sine produkter, han fikk flere priser på internasjonale utstillinger, blant annet gull på utstillinger i Bergen og Paris og sølv i St. Petersburg.

Braadland var med i foreningen for hermetikkfabrikanter, men virker ikke å ha vært aktiv i foreningen. Han støttet opp om foreningens saker, men hadde ikke tillitsverv. I 1904 var han med på en prissammenkomst på fiskeboller. Konkurransen var blitt så hard at prisene ble presset så langt ned at fabrikantene tapte penger, man ble da enige om en fast pris på fiskebollene. Braadland har tydeligvis lagertelling etter denne sammenkomsten, for han sender et brev til priskommisjonen hvor han ber om å få selge 8000 kilosbokser med fiskeboller billigere enn fastsatt pris, med begrunnelsen at det var: "Sekunda vare." Priskommisjonen godtar dette under forutsetning av at han selger fiskebollene i utlandet, for kvaliteten var altfor dårlig til at de kunne selges i Norge.

John Braadland var blitt en av de store fabrikantene i Stavanger tidlig på 1900 tallet og flere fulgte hans vekst, men den 6. mai 1909 dør John Braadland etter å ha falt ned heissjakten på sin egen fabrikk og med det var det slutt for en av de mest spennende personene i Stavangers hermetikkindustri. Etter hans død tok broren Ommund Braadland over fabrikkene og drev firmaet videre.

Jeg kunne tenke meg å skrive noe mer omfattende om John Braadland som hermetikkfabrikant, så er det noen som vet mer om John Braadland eller hvor jeg kan finne ut mer om han, vær vennlig å ta kontakt med meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar