onsdag 14. juli 2010

St.Svithun

"St. Swithuns day if thou dost rain, for forty days it will remain, St. Swithuns day if thou be fair, for forty daus ´twill rain nae mair."
Slik går et kjent engelsk vers om været den 15. juli og de neste 40 dagene. Er det sannhet i dette er det bare å se ut vinduet og gjøre seg klar for de neste 40 dagene, 15. juli er St. Svithuns dag, eller Syftesok som den også er kalt.

St. Svithun var en engelsk biskop. Han ble født cirka år 800, ingen vet lenger sikkert. Han fikk sin utdannelse i Wichester og noen mener han ble benediktinermunk og prior i Winchester, men dette er heller ikke sikkert. Det vi vet er at han ble presteviet og at han senere ble Kong Egbert av Wessex sin kirkelige rådgiver.

Den 30. oktober 852 ble han utnevnt til biskop i Winchester, det viktigste kirkelige embetet etter det i Canterbury. Han ble kjent for sin ydmykhet og nestekjærlighet. Han hjalp fattige og trengende og bygde mange kirker i sitt bispedømme. En bønn han sikkert ba mange ganger var en vanlig engelsk bønn på 800 tallet:"A furore normanorum, libera nos Domine," "Fri oss herre for nordmennenes vrede."

Svithun døde 2. juli 862, men ble ikke begravd i katedralen, som skikken var blant biskoper, han ble etter eget ønske gravlagt på kirkegården utenfor katedralen:" der forbipasserende kan tråkke over graven og regndråpene fra takskjegget dryppe på den." Som en munk senere skrev.

Den 15. juli 971 bestemte biskopen seg for å flytte Svithun sine levninger inn i katedralen, men dette ble forsinket grunnet et kraftig regnvær. Dette ble sett på som et bevis på Svithuns krefter. Det skjedde uvanlig mange mirakuløse helbredelser denne dagen og Svithun ble helgenkåret ved folkelig akklamasjon, dette var før paven hadde enerett på helgenkåringer.

Rundt 1125 dukker en engelsk benediktinermunk fra Winchester opp i Stavanger med St. Svithun sitt armben og får bygget domkirken i Stavanger. Fra da av ble Stavanger kjent som Svithuns by og armbenet ble byens relekvieskatt på høyalteret frem til reformasjonen i 1536/37.

I dag er St. Svithun helgenen som hjelper mot tørke. Slik sett kan man trygt si han at han har gjort en god jobb i Stavanger i snart 1000 år. I dag finnes det 60 kirker i hans navn, 58 i Storbritannia i tillegg til Stavanger og Pymble parish church i Australia.

Når det gjelder verset i starten viste det seg ved vitenskapelige undersøkelser på 1800 tallet at det faktisk var tvert imot, regnet det på Svithunsdagen ble det pent etterpå og omvendt, heldigvis vet briter flest bedre enn å forkaste en tradisjon bare på grunn av litt vitenskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar