lørdag 27. november 2010

Kongen

I dag er det 18 år siden en av fotballhistoriens beste signieringer. Ryktene vil ha det til at Leeds ringte Sir Alex Ferguson for å forhøre seg om Dennis Irwin, Fergie sa aldri, men hva med Cantona?

Cantona var kjent som en bølle og hadde fått sparken eller forsvunnet fra klubber på grunn av bråk. United måtte ut med 1,2 millioner pund for geniet. Med denne signeringen var fergie sitt første mesterlag komplett. Det var typisk at spissparet Hughes McClair sluttet å score etter nyttår. Med Cantona kom det ny energi inn på topp og United ble en seriøs tittelutfordrer.

Cantona hadde en enorm innvirkning på og utenfor banen og ble raskt en hit blant fansen. Hans arrogante holdning med brystkassen rett ut og kragen rett opp er etterhvert blitt legendarisk og huskes med glede av alle fans. Han hadde grunn til å være arrogant. Han kunne gjøre magiske ting med ballen i beina, en fantastisk flikk eller løp over hele banen som endte opp med scoring.

Lenge så det ut som fergie hadde temmet geniet, men så var uhellet ute. En kald januardag i 95 på Selhurst Park kokte det over. Cantona hadde en dårlig dag og ble utvist. En supporter skjelte ham ut og tidenes mest omtalte Kung-fuspark var et faktum. United suspenderte Cantona ut sesongen, FA ville ikke være dårligere og suspenderte franskmannen i 8 måneder. Cantona var knust, men fremfor å flykte til et nytt land og starte på ny fikk fergie franskmannen til å ta utfordringen med å kjempe videre i United drakt. Comebacket mot Liverpool i september 95 var fantastisk. Cantona scoret mot Liverpool og sesongen endte med the double, han ble årets spiller og scoret selvfølgelig vinnermålet på Wembley i FA-cupfinalen.

Før sesongen 96-97 hadde Umbro planer om å lage en drakt uten krage, Cantona nektet å spille uten krage og Umbro måtte lage en ny drakt. I denne sesongen kom Solskjær til United. Alle som husker tilbake til den tiden husker gleden de begge utviste når de spilte sammen. Etter sesongen var det slutt, Cantona kom med sin legendariske:" When the seaguls follow the trawler, it´s bacause they expect sardines to be thrown in the sea," og forsvant. I Manchester var alt som var igjen en fantastisk vinnerkultur og minnet om kragen som stod rett opp.

Det er sant som Unitedsupportere sier: "66 was a great year for english football, Eric was born." Julegaven fra Leeds blir nok aldri glemt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar