torsdag 2. desember 2010

Stavangerrenessansen

For det meste blir 1600-tallet sett på som en nedgangsperiode for Stavanger by. Grunnen til dette er to store bybranner, flytting av alle offisielle stillinger til Kristiansand og til slutt nedleggelse av byen i 1680 årene. Men bak dette er det alikevel mulig å finne lyspunkt.

Tidlig på 1600tallet kommer det en rekke kunstnere til byen. Først og fremst er disse hentet for å lage protestantisk kirkeinteriør i distriktets kirker. På denne tid begynte man å utsmykke kirkene etter at reformasjonen hadde feid alt det katolske avguderi fra kirkene.

Kunstnerene vi finner i Stavanger og Ryfyllke på denne tiden er: Lauritz, Magnus og Christen Snekker, Peter Reimers og Gottfried Hendtzschel. Kunstformen disse representerer kalles ofte for Stavangerrenessansen, eller Snekkerrenessansen. Denne stilen var inspirert av hollandske idealer fra høyrenessansen. Holland var på denne tiden Europas store handelsnasjon og hadde stor innflytelse på kunst og handel i store deler av Nord-Europa.

Her i distriktet var hovedarbeidene kirkeinteriør som altertavler, prekestoler og kirkebenker. Det finnes også enkelte vanlige praktmøbler som kråskap og senger laget i samme stil. Stavangerrenessansen kjennetegnes av enkle former i snekkerarbeidet og av geometrisk ornamentikk som rosetter og båndfletting med stiliserte bladverk og rankeornamenter.

Lauritz og Magnus Snekker jobbet mest i Stavanger regionen, mens en annen med navnet Christen Snekker arbeidet i Suldal og Røldal. Motivene som brukes er som oftest nattverden, korsfestelsen og oppstandelsen på altertavler mens prekestoler som oftest blir dekorert med de 4 evangelistene.

Flere av disse gamle arbeidene finnes bevart. Har du lyst til å se på dette kan snekkerverkstedet på Stavanger Museum være en god begynnelse. Her er flere av arbeidene stilt ut, men vil du se arbeider fra Stavangerenessansen der de hører hjemme kan du reise til Kvitsøy, Orre, Egersund, Strand, Suldal, Røldal eller Utstein, i kirker her henger enda treskjæringene fra 1600-tallet.

Men vil du oppleve Stavangerrenessanse på sitt beste kan du dra til Årdal og besøke gamle Årdal kirke. Her finnes interiør fra Stavangerrenessansen, men kirken er i tillegg utrustet med malerier og dekor i hele kirkerommet. Hvis kirken er låst når du kommer er det bare å ringe på hos naboen, hun har nøkkel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar