torsdag 25. november 2010

George Best

I dag er det 5 år siden George Best døde, gutten fra Belfast som førte "The swinging sixties" ut på fotballbanen.

George bløe født 22.mai 1946 i Belfast. Allerede som liten gutt viste han et eksepsjonelt talent for fotball, men George ville ikke spille på lag, han foretrakk å sparke ballen alene. Som 15 åring spilte han på det lokale laget Cragagh Boys. Han var mindre enn alle på banen, men rundlurte alle med sin eminente teknikk.

Mens han spilte på Cregagh Boys så United sin sjefsspeider Bob Bishop George spille og sendte følgende telegram til Matt Busby:" Jeg tror jeg har funnet et geni." Slike ord var ikke Busby vant til å høre fra sindige Bob og inviterte George til prøvespill hos United. George hadde aldri vært ute av Belfast og rømte hjem allerede dagen etter. Ryktet forteller at Matt Busby hadde sett nok og han reiste hjem til Georges far Dickie for å overtale ham til å sende George tilbake til Manchester. Ryktet vil ha det til at han klarte å overtale Dickie over en flaske Whiskey.

På sin 17 årsdag skrev George under på sin første proffkontrakt med United og debuterte kort tid etter mot West Brom 14.september 1963. Han imponerte tidlig et samlet fotballengland med teknikk, fart og avslutninger.

På 60 tallet var Benfica, anført av Eusebio det dominerende laget i Europa. I 1966 skulle United spille mot dem i europacupen. Manager Matt Busby var klar i garderoben at United skulle spille kompakt og ta det med ro, George hørte ikke etter og laget hattick, "el beatle" var født. George fikk stjernestatus og ble den første fotballspilleren med langt hår og han var populær blant alle som likte fotball. Han sa selv at når han bygde hus med fiskedam pleide ungene på den lokale skolen å stjele fiskene hans og selge dem videre.

Sammen med Bobby Charlton og Dennis Law utgjorde han det som sannsynligvis er Uniteds sterkeste angrepsrekke. Det hele toppet seg med Europacupfinalen på Wembley når United slo Benfica 4-1, 2-1 målet kom etter et fantastisk dribleraid av George.

Ting utenfor banen begynte å ta overhånd og i 1974 fikk Best sparken fra United av manager Tommy Docherty. Han sa at George hadde komt full på trening, men assistenten den gang har senere sagt at George aldri var full på trening eller kamp.

George var en stor playboy og var glad i å feste. Han ble kjent som en munnrapp person, en jornalist spurte: "hva har du brukt pengene på Best?" Svaret var enkelt:" Raske biler, festing og damer, resten har jeg sløst bort." En annen kommentar var:" Jeg har misset mye i mitt liv, Miss Canada, Miss UK og Miss World."
På slutten av livet fikk han et annet spørsmål:" Angrer du på noe Best?" "Ja, den straffen mot Chelsea i 71, Bonnetti, den kødden, reddet, jeg skulle satt den i det andre hjørnet."

Senere har mange Unitedspillere blitt holdt frem som den nye George Best, om Ryan Giggs sa han for 20 år siden:" Han er fremdeles bare 19, det er skremmende hva han kan få til. Og la til på det obligatoriske er han den neste George Best spørsmålet:" Nei, han er den første Ryan Giggs." Fult så heldig var han ikke når han skulle beskrive Beckham:" Han kan ikke bruke venstrefoten, han kan ikke heade, han kan ikke takle og scorer ikke mange mål. Bortsett fra det er han ikke så verst."

Når George Best døde fulgte flere hundretusen med langs veien når han skulle begraves, det var første gang på mange år katolikker kunne bevege seg fritt i de protestantiske områdene i Belfast. Et godt eksempel på at noen ganger er fotball mer enn bare fotball.

Pele har uttalt at George Best var tidenes beste fotballspiller, " Det holder for meg," svarte George Best på det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar