mandag 11. juli 2011

Ett hus

En gang i blant kommer jeg borti noen flotte historier når jeg forbereder byvandringer. I vinter laget jeg turen Stavangers mørke sider sammen med Line i Guidekompaniet, da kom vi over en spennende historie om huset som har adressen Smedgaten 4.

Huset ble bygget av skreddermester Bendix. Huset lå like utenfor den tids bygrense og var stort for en ung skredder, han leide derfor ut to leiligheter i huset. En dag dukket en ung sjømannskone opp på døren med en liten gutt på armen for å flytte inn på kvisten. Hun het Ingeborg. Ingeborg var ikke heldig med mannen sin Ommund. Han var sjømann, men likte ikke at halve hyren ble satt til side til konen og sønnen, han ville ha alt selv. Han løste dette med å mønstre av den norske skuten og gikk ombord i en utenlandsk, slik fikk han hele hyren til å feste for mens konen og sønnen hjemme i Stavanger måtte klare seg selv.

Etterhvert utviklet det seg følelser mellom Ingeborg og Bendix, men de kunne ikke gjøre noe med det. Hadde de latt følelsene få utløp i den tiden ville de ha blitt utstøtt fra byen. De håpet at det skulle komme brev om at Ommund var borte på sjøen slik at de kunne gifte seg. Etterhvert kom det et brev, men det sa at Ommund var i Amstterdam og på vei hjem. Han kom hjem og det ble ikke et lykkelig gjensyn. Han festet hele tiden og brydde seg ikke om kone og sønn.

Bendix og Ingeborg ble fortvilet og begynte å planlegge drap på Ommund. Bendix stilte to betlingelser til Ingeborg om drapet, han ville ikke vite når det skulle skje og han ville ikke at det skulle skje i huset hans.

Ingeborg bestemte seg for å drepe Ommund med rottegift. Hun snakket om at det var problemer med rotter i huset og fikk dermed kjøpt rottegift. Den gang måtte man ha underskrift av lensmann og prest for å få rottegift, både lensmann og prest var naboer av Ingeborg og Bendix, så det var ikke noe problem å skaffe.
En lørdag Ommund lå syk etter festingen dagen før tømte Ingeborg rottegift i ølen til Ommund, men resultatet ble ikke som ventet, Ommund kviknet til og ble klar for en ny dag med festing. Ingeborg ga ham en ny dose og da ble han liggende dårlig i sengen og døde samme kveld.

Ingen fattet mistanke og alt så ut til å gå etter planen. Men en uke etter Ommund døde gikk Bendix til naboen lensmannen og ba om at han hentet presten, han hadde noe å tilstå. Han tilstod drapet og han og Ingeborg ble plassert i kjelleren til lensmannen sammen med to tyver. Mens de ventet på rettsaken var det tydelig at magen til Ingeborg vokste fort.

Fortsettelse følger...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar