onsdag 13. juli 2011

Ett hus del 3

Når Ingeborg ble sluppet fri fra tukthuset i Kristiansand reiste hun hjem til Stavanger. Her banket hun på i skredderhuset i Smedgaten 4 og ble godt mottatt av Bendix. Bendix var blitt enkemann og hadde ikke noe imot å ha Ingeborg boende hos seg. Ingeborg og Bendix hadde lyst til å gifte seg, men de kunne ikke. Når Bendix´kone døde fraskrev arvingene hennes seg arv fra henne og Bendix, men det var på den betingelsen at Bendix ikke giftet seg igjen. Ingeborg er derfor oppført som husholderske i offentlige papirer, men det sies at de levde som ektepar. byen var ikke blitt mer tolerant siden sist de bodde sammen, men det virker som om de fikk gå fri fra folkesnakk og fordømmelser, folk i byen visste hva de hadde gått gjennom.

Bendix ble etterhvert plaget av gikt og døde den 13. juli 1887. Siden de ikke var gift hadde ikke Ingeborg krav på huset eller noe annet etter Bendix. Men i 1885 hadde Bendix skrevet testamente hvor han overlater hele sin formue til Ingeborg siden hun har jobbet trofast for henne uten lønn i mange år. Slik kom han også unna krav fra slektningene til sin tidligere kone. Ingeborg kjøpte huset i Smedgaten 4 og ble boende der resten av sitt liv, hun døde selv i 1891, som en velstående dame.

Slik slutter historien om elskerene og morderene i Smedgaten 4. I vår fikk jeg vite av nåværende eier av huset at når han kjøpte huset for 30 år siden fant han en hodeskalle i et skap. Han leverte den til politiet, men har ikke fått vite noe om den i ettertid, men kanskje er mordet på Ommund ikke det eneste på denne adressen.

For hele historien om Bendix og Ingeborg anbefaler jeg Jan Fredrik Berg sin utmerkede artikkel: "Skredderhuset på St. Pedersgjerdet" i Ætt og heim fra 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar