tirsdag 21. desember 2010

Frank Zappa

I dag kunne verdens kanskje mest produktive artist fylt 70 år.

Han ble født i Baltimore, men faren var i luftforsvaret, så den unge Frank flyttet rundt i barndommen.

Han slo seg etterhvert ned i Los Angeles og startet platestudio. Studioet var lite og virksomheten beskjeden. En dag fikk Zappa tilbud om å lage en pornofilm i studioet. Han sa nei, men sa han kunne lage lydsporet. Han tok da opp stemmen til kona som lagde lyder og gav det videre. Han som hadde kommet med forslaget var politi og Zappa ble arrestert for usømmelig oppførsel.

Etterhvert dannet han bandet The mothers of invention. Disse ble et populært undergrunnsband på vestkysten. De fikk platekontrakt og debutalbumet ble et av tidenes dyreste debutalbum å lage, mye på grunn av Zappa sin perfeksjonisme. Albumet vakte oppsikt, først og fremst fordi Zappa slaktet hippiebevegelsen generelt og dopkulturen spesielt. Den første utgaven av Mothers ble oppløst, ifølge Zappa selv under en stor fellesturne for plateselskapet. En av artistene på turneen var Duke Ellington, når Zappa så at han måtte tigge 10 dollar avturnemanageren tenkte Zappa: "hvis han ikke kan tjene penger på musikk, har jeg ingenting i bransjen å gjøre."

Han kom sterkt tilbake. Zappa sin produksjon omfatter cirka 75 album, han vsar aktiv i 25 år. Han var alltid i strid med noen, først slaktet han hippier, så plateselskapet Warner Brothers, så discoen og til slutt gikk han i strupen på Al Gore og hans forsalg om å merke musikk på samme måte som filmer. I 1991 ville han stile som uavhengig presidentkandidat, men sykdom forhindret han fra dette.

Slaget han vant mot Warner Brothers omhandlet eierskapet til mastertapene ved opptak. Zappa mente at de var hans, plateselskapet mente at de var deres. Zappa vant og dommen var prinsippielt viktig for alle musikere.

På 70 og 80 tallet drev han med omfattende turnevirksomhet. Bandet han hadde med seg var alltid stort og besto av dyktige musikere. Zappa tolererte ikke dop og alkohol blant musikerene sine, han sparket alle som dopet seg. Han krevde at musikerene hadde teoretisk og praktisk kjennskap til musikk og han krevde mye og hadde derfor tidvis stor utskiftning av musikere på grunn av dette. Han sa en gang selv at han ikke var god nok vokalist til å stille på audition i sitt eget band.

Musikken han utga spenner fra rock, via jazz, til klassisk. Zappa var alltid kontroversiell og i hans levetid ville ikke symfoniorkestre spille musikken hans på grunn av dette, men i dag snart 20 år etter hans død har flere symfoniorkestre spilt musiken hans, kontroversene skygget for musiken selv.

Så i dag kan vi trygt feire en av musikkbransjens mest kontroversielle, produktive og eksentriske artister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar